TV en Media

In 1991 zijn wij in VARA’s programma In het Nieuws met Paul Witteman en Astrid Joosten geweest en vanaf dat moment zijn we regelmatig te zien geweest in andere TV programma’s , kranten en tijdschriften. Kijk ook op ons eigen YouTube kanaal  https://www.youtube.com/channel/UCsmu89U2eetc-75MK5we_XQ

Op TV zijn we oa. te zien geweest bij:

-Hart van Nederland, oudejaarsloterij 2019 (bekijk hier het filmpje)
-Hart van Nederland, Oudejaarsloterij 2013 (bekijk hier het filmpje)
-Hart van Nederland Awards 2006? (bekijk hier het Filmpje)
-Hart van Nederland Oudejaarsloterijgekte 2008 (bekijk hier het Filmpje)
-TV Oost 2008 Oudejaarsloterijgekte is los gebroken?(bekijk hier het Filmpje)
-Hart van nederland inzake de jackpot van 5 miljoen. (bekijk hier het Filmpje)
-In het nieuws ( bekijk hier het Filmpje)
-Hart van Nederland megajackpot (bekijk hier het Filmpje)
-RTL nieuws
-Man bijt hond
-NOVA
-Nederland komt Thuis
-RTL live ( bekijk hier het Filmpje)
-B&W
-John’s optreden in de staatsloterij (Bekijk hier het Filmpje)

john verricht de jackpottrekking640

Met als hoogtepunt John’s optreden in de Staatsloterijshow.

Daar mocht hij de trekking verrichten van de Jackpot en ook nog de kandidaten quizvragen stellen.
Dat was een onvergetelijke dag. Wij werden ontvangen en naar een eigen kleedkamer gebracht. Op de deur prijkte notabene onze naam Geluksmakelaar.
De hele dag werden we in de watten gelegd. Joke, gastvrouw bij John de Mol Produkties, zorgde de hele dag voor ons. En zorgde dat John op tijd klaarstond voor bv. de generale repetitie en wees ons de weg in de enorme studio.
Hij moest natuurlijk ook naar de schmink. John voelde zich als een echte ster.

john bij de schmink met Robert

Door deze leuke TV- optredens ontmoeten we regelmatig bekende Nederlanders en dat is een leuke bijkomstigheid.
Zo zat John een keer samen met Robert te Brink bij de schmink.

En zo komt het dat René Froger een keer Oudejaarsloten bij ons heeft besteld. Die had John ontmoet tijdens de opnames van de Oudejaarsloterijshow in Disneyland Parijs. Zo kom je nog eens ergens.

Ook mochten we een keer een lang weekend met de Staatsloterij naar Barcelona om daar een voetbalwedstrijd van Barca bij te wonen.
Wat een spektakel! En daar hebben we toen een aantal Barcelonaspelers in het hotel ontmoet.

john met patrick kluivert in barcelona

Ook heeft een aantal tijdschriften en kranten aandacht aan ons besteed.
Zoals:
– Aktueel
– Elsevier
– Panorama
– Paravisie
– Telegraaf (ook uitgebreid in de weekendbijlage)
– De Stentor

1 september 2023 was het 40-jarig jubileum van mij. Ik was toen 40 jaar geleden beëdigd tot debitant van de Nederlandse Staatsloterij.  De Stentor heeft hier aandacht aan besteed. Zie het krantenartikel hieronder:

Geluksmakelaar John (61) uit Zwolle jubileert: ‘De Staatsloterij zit gewoon in hem’

Gelukszoekers komen al decennia naar Zwolle om hun geluk te beproeven. Ze hopen net iets meer kans te maken op een flinke geldprijs door een lot te kopen bij De Geluksmakelaar. Met die bijnaam, die hij zichzelf toedichtte en waar hij patent op heeft, werd ondernemer John Kosterman een landelijke bekendheid. Wie is deze man? En wint hij zelf eigenlijk wel eens wat?

Floris Brandriet 01-09-23, 07:

Miljoenen euro’s – en guldens – werden al uitgekeerd aan klanten die een Staatslot kochten bij John Kosterman (61) in . Na elke prijs stuurt hij persberichten de deur uit: vroeger per fax, nu per mail. Vallen er een tijdje wat minder prijzen? Dan verzint Kosterman zelf wel iets om de aandacht op zijn winkel te vestigen. Van een ingestraalde tapijttegel tot een grote, ronde knop die het eindcijfer van je lot bepaalt. Miljoenen euro’s – en guldens – werden al uitgekeerd aan klanten die een Staatslot kochten bij John Kosterman (61) in Zwolle. Na elke prijs stuurt hij eigenhandig persberichten de deur uit: vroeger per fax, nu per mail. Vallen er een tijdje wat minder prijzen? Dan verzint Kosterman zelf wel iets om de aandacht op zijn winkel te vestigen. Van een ingestraalde tapijttegel tot een grote, ronde knop die het eindcijfer van je lot bepaalt.

Maar nu die winkel, die mensen uit het hele land naar de Hogenkampsweg in Zwolle trekt, bijna 60 jaar bestaat en hij zelf een 40-jarig jubileum viert, is het zijn vrouw Michèle die aan de bel trekt. Zonder dat haar man ervan weet. ,,Ik wil hem graag verrassen, hij heeft een pittig jaar achter de rug.’’

Verdrietige omstandigheden

Op deze vrijdag 1 september is het 40 jaar geleden dat Kosterman werd beëdigd door de Staatsloterij, vertelt Michèle Kosterman (56). Om geen argwaan te wekken, wil ze afspreken in het restaurant van zwembad De Vrolijkheid. ,,Ik lig hier elke week in het water omdat ik een hernia heb.’’ Ze heeft fotoboeken meegenomen en laat op zwart-witfoto’s zien hoe haar schoonouders in 1964 een tabakszaak in Zwolle openden.

Na een grondige verbouwing heropende de winkel in 1982. Maar die verbouwing had onvoorziene en verregaande gevolgen. ,,Mijn schoonvader was in een schroef gestapt, maar dat had hij niet door. Net als veel andere diabetespatiënten had hij bijna geen gevoel in zijn voeten. Ineens zag hij dat zijn hele schoen rood was.’’

Het leidde er uiteindelijk toe dat zijn onderbeen geamputeerd moest worden. ,,Als 20-jarige jongen moest John door deze verdrietige omstandigheden de zaak overnemen’’, vertelt Michèle, die in 1984 verkering met hem zou krijgen en twee jaar later ook in de winkel ging werken. ,,Dat was trouwens wel even wennen…’’

Nuchter

Kosterman vergaarde landelijke bekendheid toen hij in 1991 op tv bij Astrid Joosten en Paul Witteman in een actualiteitenprogramma plaats mocht nemen. Hij praat makkelijk en krijgt de presentatrice aan het lachen met zijn antwoorden. Zes keer viel nadien de hoofdprijs op een lot dat bij Kosterman werd gekocht, vier keer de jackpot en nog eens tientallen andere prijzen.

Geluk? Ja, denken ze. ,,John is zo nuchter als ik weet niet hoe.’’ Toch hebben ze het wel eens over een aardstraal die door de winkel loopt, lieten ze de energetische waarde van de winkel eens bepalen (‘Die was opvallend hoog’) en zou volgens ‘een paranormaal begaafd iemand’ een overleden tante van John een aandeel hebben in het succes.

,,Ik ben zelf half Indisch en geloof wel dat er meer is tussen hemel en aarde’’, erkent Michèle. ,,Tien jaar geleden verplaatsten we de toonbank naar de andere kant van de winkel en daarna viel er een hele lange tijd geen grote prijs.’’ Hadden ze hem per abuis toch van die befaamde aardstraal afgehaald? ,,Maar toen viel in 2015 de grootste prijs: 15 miljoen euro. John stond in het magazijn te schreeuwen van blijdschap toen hij daarover werd gebeld.’’

Hondenvoer

Zelfs als John en Michèle op vakantie gaan, gaat de Staatsloterij mee. In de vorm van een shirt of een luchtbed. ,,De Staatsloterij zit gewoon in hem.’’ Dan steekt hij zijn duim in de lucht en laat zich fotograferen.

Ze wil haar man op deze heugelijke dag graag in de spotlights zetten. Na de lockdowns en aan corona gerelateerde beperkingen, draaiden ze afgelopen jaarwisseling beter dan ooit tevoren. Maar vers in het nieuwe jaar kwam hun bedrijfsleider én goede vriendin langdurig thuis te zitten.

,,En omdat ik al geruime tijd een hernia heb, kan ik ook niet alle uren maken. John had net de donderdagen vrij, maar dat kan nu niet meer. En hij maakte sowieso al veel uren. Ik vind hem zo lief en attent. Als hij ziet dat een pakje hier een week bij ons PostNL-punt op de plank ligt, gaat hij het zelf bezorgen. Ook al is het 30 kilo hondenvoer. Zo lief dat hij dat voor de mensen doet.’’

Ze hoopt dat veel mensen hem vandaag in de winkel komen feliciteren.

Hoofdprijs én jackpot

Kosterman zei in het verleden dat hij met zijn vrouw de hoofdprijs al had gewonnen en dat zoon Tim (nu 17) de jackpot is. Maar beproeft hij zijn geluk ook wel eens in een loterij? Zeker, zegt Michèle: ,,Ik doe meestal één lot, John wel eens een straatje.’’ Echt succesvol zijn ze niet: ,,Ik heb ooit duizend gulden gewonnen, verder zijn we niet gekomen. Het lot van 15 miljoen heeft John wel in zijn handen gehad…’’

Wat ze doen als ze zelf eens de hoofdprijs mochten winnen? De Geluksmakelaar en zijn vrouw blijken ook maar gewone mensen: ,,We hebben altijd gezegd: dan betalen we ons personeel de rest van het jaar uit en hangen een bordje aan de deur: ‘Wegens rijkdom gesloten’.